Liczba wyników: 4264
Ponad 80 proc. pacjentów z Covid-19 ma niedostateczną ilość witaminy D, wynika z nowego badania opublikowanego w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Uczucie smutku może zmienić poziom substancji związanych ze stresem i zwiększyć poziom stanów zapalnych, co z kolei oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Od jakiegoś czasu sprawdzany jest pogląd, że wczesne chodzenie spać i wczesne wstawanie pomaga zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Teraz ustalono, że że taki sposób funkcjonowania może pomóc diabetykom.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Sezonowe przeziębienia mogą mieć pozytywny wpływ na walkę z nowym koronawirusem. Okazuje się, że przeziębienia, które się kiedyś przeszło, mogą zapewnić pewną ochronę przed Covid-19. Eksperci od chorób zakaźnych z University of Rochester Medical Center, sądzą też, że odporność na Covid-19 jest zwykle długotrwała: trwa nawet przez całe życie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami