Liczba wyników: 1337
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Jak wynika z danych amerykańskiego Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego (National Heart Lung and Blood Institute), w USA co roku notuje się około 400 tysięcy przypadków niewydolności serca. Dolegliwość jest powszechnym, przewlekłym stanem, który powstaje w wyniku nadciśnienia. Może być bardzo kosztownym, problematycznym, a nawet śmiertelnym zagrożeniem.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Zdarza się, że określenie „żywność ekologiczna" używane jest zamiennie z określeniem „zdrowa żywność". O ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych i często z ekologią ma niewiele wspólnego.
Program pielęgnacji skóry starzejącej się powinien być dostosowany do jej indywidualnych potrzeb, różnych w kolejnych dekadach życia. Zrozumienie procesów fizjologicznych zachodzących w skórze w poszczególnych okresach umożliwia opracowanie zasad pielęgnacji, które zmieniają się wraz z wiekiem.
Starzenie się skóry to nieunikniony proces fizjologiczny. Warto jednak wiedzieć, co wpływa na starzenie się skóry i jakie czynniki przyspieszają ten proces, czego unikać, aby jak najbardziej opóźnić pojawienie się zmarszczek oraz jakich składników szukać w preparatach przeciwzmarszczkowych.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Zakażenie układu moczowego to dolegliwość, z którą przynajmniej raz w życiu zmaga się co druga Polka . Pomimo tak szerokiego rozpowszechnienia choroby, zakażenie układu moczowego w dalszym ciągu uważane jest za problem wstydliwy . Narosło wokół niego wiele mitów, wśród których są także i takie, które nie tylko nie ułatwiają leczenia, ale wręcz je utrudniają. Poniżej przedstawiamy listę najczęściej zadawanych pytań, związanych z zakażeniem układu moczowego.
Lekarzy dermatologów odwiedza coraz więcej pacjentów, skarżących się na miejscową nadpotliwość. Spocone dłonie, pachy, ręce, a w niektórych przypadkach twarz i plecy – są przyczyną dyskomfortu, a czasem objawem poważnej choroby – hiperhydrozy. Pocenie można skutecznie ograniczać i ,,suchą stopą” przejść nawet prze najgorętsze letnie miesiące.