Liczba wyników: 12275
Europejskie badania, które objęły 2.061 osób dorosłych z zakażeniem dolnych dróg oddechowych (LRTI) dowiodły, że przepisywanie antybiotyku - amoksycyliny - nie jest skuteczniejsze w łagodzeniu objawów niż nie przyjmowanie żadnych leków, nawet w przypadku starszych pacjentów. Wyniki największych, randomizowanych badań kontrolowanych placebo nad antybiotykami w ostrych LRTI bez powikłań zostały opublikowane w czasopiśmie The Lancet Infectious Diseases.
Nowa brytyjska kampania ma na celu uwrażliwienie społeczeństwa w celu lepszej współpracy z osobami starszymi i udzielaniu większej pomocy potrzebującym seniorom.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Brzmi niewiarygodnie, ale innowacyjny dodatek do telefonu komórkowego może przetestować posiłek pod kątem składników wywołujących alergię.
Upadki osób starszych są prawdziwą plagą. Nawet pozornie niegroźne, mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do śmierci. Według najnowszych badań przeprowadzonych w uczonych z Ośrodka Badań nad Starzeniem się Instytutu Geriatrii Uniwersytetu Sherbrooke, praktykowanie Tai Chi może zmniejszyć ryzyko upadku o prawie jedną trzecią.
Nowe badania sugerują, że osoby aktywne fizycznie mogą żyć kilka lat dłużej niż osoby nieaktywne.
Strach przed upadkiem, który towarzyszy osobom o słabym wzroku, ogranicza ich aktywność społeczną, co nierzadko prowadzi do izolacji i poczucia osamotnienia, wynika z nowych badań.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
Nowe badania sugerują, że nauczenie się skutecznego radzenia sobie ze stresującymi życiowymi wyzwaniami może pomóc obniżyć ryzyko udaru mózgu, zwłaszcza u osób w starszym wieku.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami