Liczba wyników: 1458
Inteligentna koszulka niczym uważny lekarz monitoruje zdrowie umysłu. Projektanci mają nadzieję, że ich wynalazek pomoże pacjentom z choroba afektywną dwubiegunową.
Nowa aplikacja na smartfony pomoże monitorować wagę ciała i osiągnąć pożądane rezultaty wysiłku odchudzania.
Naturalny ekstrakt z nieprażonych ziaren kawy może być pomocny w walce z niekontrolowanym poziomem cukru we krwi charakterystycznym dla cukrzycy.
W badaniach nad cukrzycą ignoruje się ludzi starszych. O wiele za mało badań klinicznych skupia się na seniorach z cukrzycą, wynika z szacunków opublikowanych niedawno w czasopiśmie Diabetologia.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Program badań klinicznych powinien zostać zoptymalizowany w taki sposób, aby uwzględniać potrzeby i interesy zarówno pacjentów, jak i lekarzy. To cel rozpoczętego w styczniu 2013 r., czteroletniego projektu badań nad chorobami rzadkimi.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.