Liczba wyników: 1495
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Nowotwory są powodem około 13% wszystkich zgonów na świecie, a przez to stwarzają ogromny problem dla zdrowia publicznego. Każda rodzina w Europie jest w jakiś sposób dotknięta tą wyniszczającą chorobą. Problem polega na tym, że nowotwory to nie jedna choroba, a ponad 200 różnych rodzajów schorzeń, od powszechnie znanych zabójców po rzadsze przypadłości, takie jak szpiczak mnogi czy przewlekła białaczka szpikowa. Obecnie około 90% zgonów z powodu nowotworów jest następstwem przerzutów i niepowodzenia w leczeniu. Mimo iż nieustannie czynione są olbrzymie postępy w badaniach naukowych i leczeniu, nowotwory pozostają głównym problemem zdrowotnym. Jednak UE podjęła działania na rozmaitych frontach, aby ratować chorych i poprawiać jakość życia osób, które przeszły choroby nowotworowe.
Każdy z nas doświadcza czasem spadku formy w godzinach popołudniowych. Po kilku godzinach pracy czy wykonywania innych obowiązków nierzadko odczuwa się znużenie czy zmniejszenie poziomu wigoru. Nie musi to jednak wynikać z obiektywnego status quo - często sami jesteśmy odpowiedzialni za brak siły do działania.
Czerwone wino zapobiega parodontozie - chorobie na którą zapada prawie ponad połowa osób po 50 roku życia. Schorzenie to dotyka dziąseł oraz kości jamy ustnej i w pewnej fazie doprowadza do utraty zębów.
Jeśli dla ciebie Nowy Rok rozpoczyna się od tych samych, nieco nudnawych, postanowień - częstszego odwiedzania siłowni, rozpoczęcia diety i rezygnacji ze złych nawyków, dlaczego nie spróbujesz czegoś nowego? Warto nie tylko postanawiać coś, bo tak trzeba i jest powszechnie rekomendowane, ale zdecydować się na takie dążenia, które ożywią monotonię codzienności i zwiększą poczucie szczęścia.
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Liczenie kalorii od dziesięcioleci stanowi jeden z głównych elementów zdrowej diety, ale z nowego badania uczonych z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że już zmniejszenie ilości tłuszczu w menu tłuszczu bez sprawdzania kaloryczności posiłków może prowadzić do utraty na wadze
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
Istnieje wiele leków, których zażycie wraz z uraczeniem się grapefruitem może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym nagłą śmiercią, ostrzega kanadyjski naukowiec.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami