Liczba wyników: 5541
Metabolizm u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym jest znacznie bardziej zaburzony niż u zdrowych ludzi i różni się w zależności od narządów i nasilenia choroby.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Aromat olejku rozmarynowego może poprawić pamięć.
Seniorzy, którzy regularnie angażują się w wiele różnych rodzajach zajęć w wolnym czasie, takich jak spacery, bieganie, pływanie, czy gra w tenisa, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu chorób układu krążenia i raka.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Dawno minęły czasy, kiedy życie w materialnym dostatku i długi wolny czas oznaczały prestiż. Teraz najczęściej osoby zapracowane, a nawet przepracowane, są uznawane za mające wysoki status społeczny.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.