Liczba wyników: 6216
Zgodnie ze statystykami Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), na bardzo zły stan uzębienia narzeka 16 proc. palaczy, którzy aż 4 razy częściej niż osoby niepalące zapadają na choroby jamy ustnej. Stany zapalne dziąseł i języka, suchość w ustach, a nawet nowotwory – to tylko niektóre z nich. Co tak naprawdę dzieje się w ustach palacza i jakich dolegliwości możemy uniknąć, jeśli pożegnamy się z nałogiem?
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Woda jest niezbędnym elementem codziennej diety osób w każdym wieku, ale szczególnego znaczenia nabiera w przypadku seniorów. Nawet niewielki brak płynów w organizmie może mieć bardzo niekorzystny wpływ na ich zdrowie i samopoczucie, a długotrwałe odwodnienie może stać się przyczyną rozwoju chorób przewlekłych. Dlatego osoby starsze powinny szczególnie dbać o regularne spożycie wody.
Postępujący w całej Europie, a także w Polsce proces starzenia się społeczeństwa sprawia, że temat niedosłuchu w tej grupie demograficznej staje się coraz poważniejszy, o czym informuje nowa edycja Kampanii „Usłyszeć świat”. Według najnowszych danych, aż 77% osób powyżej 60 roku życia twierdzi, że ma problem ze słuchem. Przy tym tylko 31% ma zdiagnozowany ubytek słuchu. Skala problemu kwalifikuje niedosłuch do kategorii chorób cywilizacyjnych.
Poprawę stanu zdrowia publicznego dzięki m.in. usprawnieniu wczesnej wykrywalności chorób ma umożliwić przyjęta przez Sejm ustawa o zdrowiu publicznym. Ma ona m.in. zmniejszyć skalę występowania głównych przyczyn zachorowań i poprawić wczesną wykrywalność. Wśród najważniejszych zagrożeń wymieniane są choroby cywilizacyjne: schorzenia układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, uzależnienia, choroby układu oddechowego, cukrzycę i choroby psychiczne.
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Choć zdecydowana większość Polaków deklaruje wiedzę na temat łuszczycy, to są też i tacy, którzy są przekonani, że jest to choroba zaraźliwa. Z mocno zakorzenionymi stereotypami na temat łuszczycy chcą walczyć inicjatorzy ogólnopolskiego programu „Derma Friendly – W trosce o skórę”. Celem przedsięwzięcia jest edukacja Polaków na temat chorób skóry i walka ze stygmatyzacją osób zmagających się ze schorzeniami dermatologicznymi.
Niedostateczny poziom ruchu jest przyczyną 7,4 proc. wszystkich zgonów w Polsce. Ograniczona aktywność fizyczna generuje wysokie koszty. W Polsce to ponad 2 mld euro. Koszty bezpośrednie wynikające z leczenia chorób stanowią 40 proc. Koszty pośrednie, czyli ok. 60 proc., wynikają z ograniczonej wydajności pracy pracowników, zmniejszonej efektywności przedsiębiorstw, co przekłada się na ograniczone wpływy budżetowe i niższy wzrost gospodarczy.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Ta niepozorna roślina pochodzi bagnistych terenów Ameryki Północnej. W XIX wieku została sprowadzona do Europy i stała się popularną rośliną uprawianą w ogrodach, ze względu na walory ozdobne. Owoce aronii są wykorzystane głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek i innych przetworów spożywczych. Aronia to „wielki” mały owoc, ponieważ znajduje zastosowanie w profilaktyce serca oraz innych chorób związanych z układem krążenia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami