Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania jak zrobiďż˝ sok z aloesu przepis

Liczba wyników: 1403

  • Przechowywanie żywności latem [© foodinaire.de - Fotolia.com]

    Przechowywanie żywności latem

    2011-07-25

    Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.

    Tagi: przechowywanie żywnościprodukty spożywczelatotrwałość żywnościbakteriepleśń. przetworymrożonki

  • UOKiK: zakaz homeopatii nielegalny [© Isame - Fotolia.com]

    UOKiK: zakaz homeopatii nielegalny

    2011-07-25

    Naczelna Izba Lekarska, zabraniając lekarzom przepisywania na receptę niektórych produktów dopuszczonych do legalnego obrotu, naruszyła prawo antymonopolowe. Za praktykę naruszającą konkurencję UOKiK nałożył na Izbę karę finansową w wysokości blisko 50 tys. zł.

    Tagi: homeopatialekarzlekirecepta

  • Zabawki na nowo [© Pablo Debat - Fotolia.com]

    Zabawki na nowo

    2011-07-21

    Nowa definicja zabawki, szczegółowe wymagania dotyczące ostrzeżeń i oznakowania, analiza potencjalnych zagrożeń stwarzanych przez zabawkę - to tylko niektóre ze zmian, które wprowadzają wchodzące dziś w życie przepisy w sprawie wymagań dla zabawek. Zmiany to efekt wymagań Unii Europejskiej.

    Tagi: zabawkiprzepisybezpieczeństwo

  • Biura podróży: dwie trzecie narusza prawo [© satori - Fotolia.com]

    Biura podróży: dwie trzecie narusza prawo

    2011-07-18

    Coraz mniej biur podróży narusza prawa konsumentów – wynika z przeprowadzonej przez UOKiK kontroli organizatorów turystyki. Zbadano 171 wzorców umownych stosowanych przez 87 przedsiębiorców z całego kraju. Niezgodne z prawem sformułowania w umowach stosowało dwie trzecie biur podróży, podczas gdy trzy lata temu prawie wszystkie.

    Tagi: podróżwakacjeprawoumowa

  • Nowe przepisy UE dotyczące etykiet - lepsza informacja dla konsumentów [© Stéphane Bidouze - Fotolia.com]

    Nowe przepisy UE dotyczące etykiet - lepsza informacja dla konsumentów

    2011-07-12

    Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.

    Tagi: Unia Europejskaochrona konsumentówprodukty spożywczeskład produktów

  • Uczelnie niepubliczne w Polsce mają 20 lat [© inacio pires - Fotolia.com]

    Uczelnie niepubliczne w Polsce mają 20 lat

    2011-07-06

    Uczelnie niepubliczne w Polsce obchodzą w tym roku jubileusz XX-lecia powstania. Patronat nad obchodami jubileuszu objął prezydent RP, Bronisław Komorowski. W Polsce istnieje obecnie 320 uczelni niepublicznych, w tym 15 akademickich (posiadających uprawnienia doktorskie). W uczelniach tych studiuje łącznie 580 tys. osób, czyli 32 procent wszystkich studentów w Polsce - podaje "Raport 20-lecia uczelni niepublicznych w Polsce", przygotowany przez Fundację Edukacyjną "Perspektywy" i Konferencję Rektorów Zawodowych Szkół Polskich.

    Tagi: uczelnie niepublicznewykształcenieedukacjawykształcenie wyższe

  • Alimenty od... dzieci

    2011-07-05

    To, że rodzice opiekują się swoimi dziećmi jest dla większości z nas faktem oczywistym. Z opieką dzieci nad rodzicami bywa już niestety bardzo różnie. A przecież do takiej opieki zobowiązują na przepisy prawne.

    Tagi: alimentydzieciprawokodeks rodzinny i opiekuńczy

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie [© Igor Sinitsyn - Fotolia.com]

    Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    2011-06-28

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.

    Tagi: otrębyotręby owsianebłonnikkulinaria

  • Kredyt konsumencki według nowych zasad [© johnnychaos - Fotolia.com]

    Kredyt konsumencki według nowych zasad

    2011-06-24

    Za sześć miesięcy zaczną obowiązywać nowe zasady udzielania pożyczek. Dłuższy czas na odstąpienie od umowy, objęcie przepisami wyższych kwot – to główne zmiany wynikające z nowej ustawy o kredycie konsumenckim, którą podpisał prezydent.

    Tagi: kredytkonsumentratykredyt konsumencki