Liczba wyników: 3334
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Objawy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) mogą się pogorszyć u pacjentów, którzy jednocześnie doświadczają depresji.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Od dawna wiadomo, że wsparcie przyjaciół i rodziny ma duże znaczenie dla stanu zdrowia fizycznego. Odkryto jednak, że takich korzyści nie zyskują osoby, które tego szczególnie potrzebują, czyli ludzie z niską samooceną.
Nadmiar tłuszczu osierdziowego, tj. tłuszczu wokół serca, zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zwłaszcza u kobiet.