Liczba wyników: 12168
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Zrezygnować z tradycyjnych przysmaków czy na kilka dni zapomnieć o diecie? Jak przetrwać Święta i nie przytyć podpowiada dietetyk.
Analitycy przewidują, że w Nowym Roku czeka nas pogłębienie stagnacji gospodarczej. Musimy więc nauczyć się racjonalnego gospodarowania budżetem domowym, by kryzys nie zawitał do naszych portfeli. Okazuje się jednak, że nie potrzeba wielkich wyrzeczeń, by na koniec miesiąca konto nie ziało pustką.
Omdlenie może stanowić objaw poważnych problemów zdrowotnych. Niestety często trudno jest lekarzom określić, co powoduje taką reakcję organizmu.
Liczenie kalorii od dziesięcioleci stanowi jeden z głównych elementów zdrowej diety, ale z nowego badania uczonych z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że już zmniejszenie ilości tłuszczu w menu tłuszczu bez sprawdzania kaloryczności posiłków może prowadzić do utraty na wadze
Ludzie, którzy piją więcej niż cztery filiżanki kawy z kofeiną dziennie, mają znacznie zmniejszone ryzyko zgonu z niektórych form raka, w tym raka jamy ustnej.
Według najnowszego sondażu CBOS połowa Polaków minimum raz w tygodniu śpi krócej niż sześć godzin na dobę, a dla 9 procent jest to regułą. Lekarze ostrzegają, że tak mała ilość snu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym także udaru mózgu.
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Poczucie osamotnienia jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju demencji w późniejszym życiu, dowodzą badania opublikowane w czasopiśmie „ Neurology Neurosurgery and Psychiatry".
Wiele osób z różnorodnymi schorzeniami musi mocno ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Również ludzie zdrowi powinni używać jak najmniej soli w codziennym pożywieniu. Oto dziesięć wskazówek, które ułatwią zmianę diety.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu