Liczba wyników: 14367
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Powszechnie wiadomo, że brak aktywności fizycznej w dojrzałym i starszym wieku może zwiększać ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków zdrowotnych. Ciągłe apele o podejmowanie treningów nie są jednak bezpodstawne, badania wykazały, że starsze kobiety spędzają około dwóch trzecich swojego czasu w pozycji siedzącej.
Urząd Regulacji Energetyki zatwierdził taryfy dystrybutorom energii oraz tzw. sprzedawcom z urzędu, którzy sprzedają energię odbiorcom w gospodarstwach domowych. Nowe taryfy, które wejdą w życie z początkiem stycznia 2014, oznaczają dla gospodarstw domowych średni spadek rachunków za prąd o około 2,5 proc.
Chętnie otwieramy portfele, gdy ma nam to pomoc lepiej się poczuć. Nie żałujemy grosza na specyfiki, które mają poprawić stan naszego zdrowia, szczególnie teraz, gdy rynek jest nasycony rozmaitymi suplementami na niemal wszelkie dolegliwości. Okazuje się jednak, że łatwo można „wyrzucić pieniądze w błoto" - oferta farmaceutyczna jest szeroka, ale dużo w niej pułapek. Okazuje się, na przykład, że multiwitaminy nie pomagają w ochronie przed nowotworami lub chorobami układu krążenia.
Najpierw długo czekamy na Boże Narodzenie, wybieramy najlepsze produkty i chętnie kontynuujemy świąteczne tradycje kulinarne, a potem uroczyście objadamy się przygotowanymi potrawami. W efekcie po Świętach z przykrością stwierdzamy, że ważymy więcej niż przed nimi. Oto więc kilka wskazówek, jak uniknąć przybrania na wadze podczas okresu bożonarodzeniowego.
Mniej niż połowa pacjentów, którzy tracą wzrok w wyniku rozwoju cukrzycy, została poinformowana przez lekarza o tym, że choroba ta może spowodować uszkodzenie wzroku.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Badania wskazują, że otyłość zwiększa ryzyko chorób nerek.
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią