Liczba wyników: 18291
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Lato pachnie tysiącem naturalnych zapachów – łąki, lasy, morze, kwitnące ogrody i ogródki obdarzają nas feerią wspaniałych woni, które w połączeniu z różnorodną kolorystyką, promieniami coraz mocniej grzejącego słońca i delikatnym dotykiem ciepłego wiatru tworzą doskonały klimat dla wakacyjnego wypoczynku.
Posezonowe wyprzedaże trwają w najlepsze, a sklepowe witryny kuszą obniżkami. Dla domowych budżetów dodatkowe zakupy mogą być jednak zbyt dużym obciążeniem po świątecznych wydatkach, na które, jak podaje Deloitte, średnio planowaliśmy wydać 882 zł. Jak mądrze i bezpiecznie korzystać z promocji, by nie zaczynać 2018 r. z dziurą w domowych finansach?
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Moda na późne macierzyństwo i ojcostwo trwa. Pierwsze znacznie po trzydzistce nie jest dzisiaj niczym dziwnym. Jednocześnie lekarze zwracaja uwagę, że z biologicznego punktu widzenia nie jest to dobry trend i najlepszy wiek dla kobiet, by zostać mamami jest znacznie niższy. Nowe badania wskazują jednak, że późniejsze zajście w ciążę daje wiele korzyści.
Nie bądź malkontentką i oglądaj świat przez różowe okulary. Dzięki temu będziesz mogła liczyć na dłuższe życie. Kobiety, które nie popadają w pesymizm i pielęgnują nadzieję na lepsze jutro, cechują się niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu raka, choroby serca, choroby układu oddechowego lub infekcji.
Dreszcze, ból głowy, osłabienie i apatia, pierwsze kichnięcie. To grypa czy może zwykłe przeziębienie? A może zapalenie zatok? Czy rzeczywiście potrzebujemy to wiedzieć już na samym początku infekcji, aby właściwie zareagować? I jak ta reakcja powinna wyglądać? O właściwym postępowaniu w pierwszych dniach choroby mówi Grzegorz Januszek, specjalista otolaryngolog.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu