Liczba wyników: 4615
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Zanieczyszczone powietrze wywołuje różne choroby i skraca nam życie. Obliczono, że na całym świecie z tego powodu przedwcześnie umiera około 9 milionów ludzi, w samej Europie zaś ok. 800 tysięcy.
Badacze Uniwersytetu w Mediolanie szacują, że w Unii Europejskiej w 2019 roku z powodu nowotworu umrze 1,4 mln. ludzi. To wzrost o niemal 5 proc. w porównaniu do roku 2014.
Czy wiesz, że prawie 6 mln Polaków jest uczulonych na roztocza? Większość symptomów alergicznych dotyczy układu oddechowego i może utrzymywać się przez cały rok. Zadbaj, by w twoim otoczeniu było jak najmniej alergenów. W walce z nimi pomoże ci antybakteryjna pościel, korzystanie z urządzeń pochłaniających wilgoć oraz zredukowanie liczby wykładzin i dywanów.
20 marca o godzinie 22:58 naszego czasu Słońce przechodzi ze znaku Ryb do znaku Barana, rozpoczynając kolejną astronomiczną porę roku - wiosnę. Dzień zrównał się z nocą i od dziś będzie od niej coraz dłuższy. Wiosna - rozpoczynająca się w dniu równonocy - potrwa aż do przesilenia letniego.
Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego, który często jest nazywany „cichym zabójcą”. Ze względu na zbyt późną wykrywalność, jest to wyjątkowo niebezpieczny nowotwór – rozwija się nie dając nawet przez wiele lat żadnych objawów. Z tego powodu często chorzy zgłaszają się do lekarza zbyt późno, dlatego tak ważne są badania profilaktyczne. Jednym z badań, pozwalających wykryć między innymi zmiany nowotworowe w jelicie grubym, jest badanie krwi utajonej w kale.
W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 5-7 litrów krwi. Jej dokładna ilość uzależniona jest m.in. od wagi (ok. 80 mililitrów na kilogram masy ciała) oraz płci (mężczyźni posiadają jej więcej niż kobiety). Do głównych funkcji krwi należy transport tlenu i substancji odżywczych do wszystkich komórek organizmu, ochrona przed infekcjami oraz utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała. Dodatkowo, stanowi również niezwykle ważne źródło wiedzy o stanie naszego zdrowia, pozwalając wykryć pierwsze symptomy rozwijającej się choroby. Kiedy powinniśmy udać się na badania krwi i jakich informacji mogą nam one dostarczyć?
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.
Rośnie liczba osób z alergią i astmą – katar, kaszel i problemy z oddychaniem, to tylko niektóre objawy, z którymi muszą się mierzyć chorzy. Zaburzają normalne funkcjonowanie i stanowią rosnące wyzwanie dla lekarzy. Na szczęście, dzięki rozwojowi medycyny, mogą oni oferować coraz nowsze leki, dostosowane do konkretnych potrzeb pacjenta. O tym, jak medycyna radzi sobie z rosnącym problemem alergii i astmy, w których z tych chorób dokonuje się szczególny postęp, czego potrzebują pacjenci w Polsce i czy mają dostęp do innowacyjnych terapii mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki z Wojskowego Instytutu Medycznego, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami