Liczba wyników: 3529
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Uczeni z nowozelandzkiego University of Otago zapewniają, że do pewnego stopnia mamy wpływ na proces starzenia się. Niepalenie papierosów oraz zaangażowanie społeczne w starszym wieku to typowa charakterystyka stulatków.
Botoks to preparat znany jako skuteczny sposób na zmarszczki, ma jednak szersze zastosowanie - może m. in. skutecznie leczyć następstwa porażenia Bella i innych poważnych problemów z nerwami twarzowymi, a także pomóc przy nadmiernym poceniu się, czy bólu mięśni.
Zaburzenia lękowe to najczęstszy rodzaj problemów psychicznych, ale naukowcy niewiele wiedzą na temat czynników związanych z ich leczeniem. W nowym badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Toronto przeanalizowano trzy aspekty powrotu do zdrowia i okazało się, że wielu pacjentów cierpiących wcześniej na te zaburzenia, dzięki określonym czynnikom, odzyskało pełnię zdrowia psychicznego.
Zabieg bariatryczny ma wpływ nie tylko na wagę... okazuje się, że po operacji tego rodzaju ludzie częściej biorą ślub lub się rozwodzą.
Prowadząc badania na komórkach macierzyste pobranych od osób dorosłych z kliniczną diagnozą depresji, naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli również, że tłuszcz rybny wywoływał odpowiedź przeciwdepresyjną.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami