Liczba wyników: 4023
Osoby cierpiące na choroby dziąseł mogą mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre formy raka.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Wyższy poziom optymizmu wiąże się z dłuższym życiem - dotrwaniem do co najmniej 90-tych urodzin, odkryto na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Osoby, które modlą się, gdy doświadczają problemów, znajdują pocieszenie. Ze statystyk wynika, że 75 procent Amerykanów, którzy modlą się co tydzień, robią to, aby poradzić sobie z negatywnymi sytuacjami i emocjami - chorobami, smutkiem, traumą czy gniewem.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Duża liczba znajomych na Facebooku może być uznawana za imponującą, ale okazuje się, że więcej kręgów społecznościowych online, to wyższe prawdopodobieństwo tego, że media społecznościowe staną się źródłem stresu.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.