Liczba wyników: 13675
O tej porze roku chyba nic się tak świetnie nie sprzedaje jak szampan. Tradycja bezwzględnie wymaga świętowania Nowego Roku z kieliszkiem tego trunku. Większość ludzi wie, że napój swą nazwę zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, gdzie jego produkcja jest największa, ale właściwie na tym nasza wiedza się kończy. Oto kilka ciekawostek dotyczących szampana.
Nie żyje Andrzej Turski znany dziennikarz, długoletni pracownik TVP i Polskiego Radia. W kilkanaście dni temu przeszedł poważny atak serca. Miał 70 lat.
W Polsce dziś imieniny może obchodzić blisko 56 tysięcy Sylwestrów. Prawie 4 tysiące z nich to także dzisiejsi jubilaci.
Już niebawem w Londynie zostanie otwarte muzeum Jimiego Hendriksa. Za muzeum posłuży apartament przy 23 Brook Street, w którym legendarny gitarzysta mieszkał pomiędzy 1968 a 1969 rokiem. Jego pokoje mają wyglądać dokładnie tak, jak za życia artysty.
Co kraj to obyczaj, nic więc dziwnego, że i Nowy Rok obchodzony jest w różnych zakątkach świata w odmienny sposób. Owszem, pewne elementy się powtarzają, niemal nigdzie nie brakuje głośnej muzyki, tanecznej zabawy i fajerwerków, ale to nie wszystko - świętowanie wiąże się z rozmaitymi rytuałami.
Sylwestrowe problemy przyprawiają o zawrót głowy. Czy szatnia odpowiada za nasze okrycia wierzchnie i inne pozostawione w niej rzeczy? Czy można reklamować nieudaną imprezę sylwestrową? Jak bezpiecznie korzystać z solarium? Czego domagać się u fryzjera?
Pewne potrawy, zwłaszcza gdy są jedzone w nadmiarze i pośpiechu, mogą powodować bardzo nieprzyjemną dolegliwość, jaką jest zgaga. Poza farmaceutykami, pomocne mogą być powszechnie dostępne w domu produkty.
Prawa natury nie da się obejść. Bez względu na wykształcenie, stan majątkowy czy rodzinny, określone dolegliwości wydają się nieuniknione. Tak rzecz ma się np. z menopauzą. Niektóre gwiazdy otwarcie mówią o problemach z klimakterium.
Nie musisz cierpieć przez menopauzę, istnieją skuteczne sposoby osłabiania nieprzyjemnych objawów.
Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii zbadali zależność między formą żywności, czasem żucia i ilością przyswojonych kalorii.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią