Liczba wyników: 4969
Panowie są znani z większego niż panie zdystansowania do kwestii zdrowia. Najprawdopodobniej to jest jedna z przyczyn, dla których żyją krócej. Co jednak jest najpowszechniejszą zdrowotną bolączką u panów? W największej mierze zmagają się z różnymi rodzajami nowotworów oraz chorobami serca.
Nawet godzinę po zatrzymaniu akcji serca niektórzy pacjenci, którzy powrócili do żywych dzięki resuscytacji krążeniowo-oddechowej (CPR), mieli wyraźne wspomnienia doświadczenia śmierci, a ich aktywność mózgowa, gdy byli nieprzytomni, miała związek z myślami i pamięcią.
Dane sugerują, że dieta bogata w orzechy ma korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, m. in. z powodu raka oraz chorób serca. Nowe badania wskazują, że istnieje kolejny powód, by dodać orzechy do jadłospisu - korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
W okresie późnej jesieni i zimą ryzyko wystąpienia zawału serca wzrasta. Niskie temperatury oraz częste i duże wahania ciśnienia atmosferycznego powodują większe obciążenie dla najważniejszego organu. W tym trudnym okresie warto więc szczególnie zadbać o jego kondycję.
Każdy ból pojawiający się w okolicy serca wywołuje niepokój i lęk. Na szczęście w większości przypadków bóle w klatce piersiowej nie są oznaką poważnej choroby, choć oczywiście nie powinny być lekceważone. Dlaczego czasem kłuje nas „w sercu”?
Dieta śródziemnomorska od jakiegoś czasu święci triumfy, dowiedziono bowiem, że pomaga uchronić się przed chorobami serca, demencją, osłabieniem kości, rozwojem określonych nowotworów, symptomami depresji. Do tej listy można dodać również zapobieganie osłabieniu i utracie wzroku.
Aż dziewięć na dziesięć osób nie sypia dobrze w nocy. Zaburzenia snu zaś wiążą się z wyższym prawdopodobieństwem chorób serca i udaru mózgu. medycy oszacowali, że siedmiu na dziesięć z tych chorób można by zapobiec, gdyby wszyscy odpowiednio sypiali.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami