Liczba wyników: 3748
Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony. W sklepach możemy sięgnąć po setki artykułów. Do wyboru mamy różne produkty, smaki czy rodzaje opakowań. Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że jej wyrzucanie to realny koszt, jaki musi ponieść środowisko naturalne. Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem. Jeśli jednak zdarzy się, że kupimy go za dużo, wtedy warto włączyć kreatywność i spróbować zrobić „coś” z „niczego”.
Buraki mogą być pomocne w walce z nadciśnieniem. Znajdujące się w tych warzywach azotany okazały się ponad 100 razy silniejszy niż potas w ochronie przed wywołanym solą wzrostem ciśnienia krwi.
Dieta, która obfituje w błonnik, pomaga zachować bogatą florę jelitową, a ta z kolei wywołuje silniejszą odpowiedź na leczenie w przypadku złośliwego raka skóry.
Jedzenie przekąsek o późniejszej porze to nawyk, który dotyczy wielu ludzi. Takie podjadanie może wiązać się z zaburzeniami snu, mówią uczeni.
Poziom estrogenów może mieć wpływ na kości. Jak wynika z badań uczonych z Uniwersytetu w Toronto, hormony te pomagają w zachowaniu zdrowej tkanki kostnej.
Mimo że skuteczne szczepionki na gruźlicę istnieją od lat dwudziestych poprzedniego stulecia, od lat osiemdziesiątych obserwuje się gwałtowny nawrót choroby. Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją nawet za chorobę będącą globalnym zagrożeniem zdrowotnym. Czym właściwie jest ta choroba, jakie regiony są nią najbardziej zagrożone oraz co możemy zrobić, aby zminimalizować ryzyko zachorowania?
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Co jakiś czas w mediach ukazuje się sensacyjna informacja o nowej diecie-cud. Każda dieta, zarówno DASH, paleo czy ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Która z nich w „cudowny” sposób pozwoli pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, a która tylko przysporzy więcej problemów niż korzyści? Czy istnieje uniwersalna dieta „dla każdego”? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej dla nas?
Światowa Organizacja Zdrowia ( WHO) wskazuje cukrzycę jako jedno z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Jest to pierwsza i jak dotąd jedyna choroba niezakaźna, która została uznana przez Organizacje Narodów Zjednoczonych za epidemię naszego wieku.
Wraz z wiekiem nasza skóra traci potrzebny jej do prawidłowego funkcjonowania tłuszcz i słabną jej zdolnoci do ochrony pzred infekcjami.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami