Liczba wyników: 5036
Wiadomo, że choroby przyzębia lub dziąseł są czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego - grupy schorzeń nasilających ryzyko problemów z sercem i cukrzycy. Teraz odkryto, że zakażenie Porphyromonas gingivalis, bakterią wywołującą choroby dziąseł, poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego, powoduje zaburzenia metaboliczne mięśni szkieletowych, poprzedzające zespół metaboliczny.
Cukrzyca – to słowo wśród wielu osób wywołuje strach. Nawet sami diabetycy odczuwają obawy, że insulinoterapia łączy się z trudnościami i pogorszeniem jakości życia. Brak leczenia może natomiast skutkować poważnymi problemami z sercem, wzrokiem, nerkami, a także może prowadzić do udaru mózgu. Jak powinno wyglądać skuteczne leczenie cukrzycy?
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2014 r. na cukrzycę chorowało na świecie 422 mln osób w porównaniu do 108 mln w 1980 r. W Polsce cukrzyca jest przyczyną 2 proc. wszystkich zgonów. Rozpowszechnienie cukrzycy sięga w Polsce 9,5 procent, natomiast nadwagi, która jest czynnikiem ryzyka tej choroby aż 64 procent.
Zdrowa dieta nie wystarczy, jeśli chcesz zadbać o siebie. Być może twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane, ale niweczysz wysiłki dobrego odżywiania się poprzez serwowanie sobie niedietetycznych przekąsek.
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Dieta bogata w tłuszcze trans może zwiększać ryzyko demencji, ogranicz produkty z ich zawartością, żeby móc liczyć na zachowanie wysokiego poziomu zdolności poznawczych także w starszym wieku.
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą.
Cukrzyca jest ciężką, rozwijającą się latami chorobą, która należy do jednej z pięciu najczęstszych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych. Można jednak jej zapobiegać poprzez odpowiednią edukację cukrzyków i ich bliskich. Taką możliwość dają Cukrzycowe Centra Edukacji Lilly stworzone w ramach pierwszego tego typu bezpłatnego programu służącego kształceniu diabetyków w Polsce. Umożliwienie jak największej liczbie pacjentów nieodpłatnego dostępu do wiedzy na temat cukrzycy to główny cel tej wyjątkowej inicjatywy firmy Eli Lilly.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia