Liczba wyników: 5280
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Dieta uzupełniona ketonami może chronić neurony przed śmiercią w rozwoju choroby Alzheimera.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Noszone np. na nadgarstkach urządzenia monitorujące ruch mogą być przydatne we wczesnych ostrzeżeniach o pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych.
Osoby prowadzące siedzący tryb życia i źle sypiające, są bardziej narażone na stłuszczenie wątroby.
Arytmie zagrażające życiu są częstsze w dniach, w których powietrze jest bardzo zanieczyszczone, ostrzega Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.
Ludzie, którzy czują się młodsi niż wynikałoby to z ich wieku metrykalnego, są zazwyczaj zdrowsi i bardziej odporni psychicznie. Powiedzenie: „jesteś tak stary, jak się czujesz" wydaje się prawdziwe.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami