Liczba wyników: 9156
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Aż 68% Polaków jest zadowolonych ze swojego życia seksualnego, a tylko 9% niezadowolonych. Co ciekawe kobiety i mężczyźni udzielali bardzo zbliżonych odpowiedzi na to pytanie - wynika z badania Zbigniewa Izdebskiego i Polpharmy "Seksualność Polaków 2011".
Ogólna satysfakcja Polaków z pracy kształtuje się na poziomie 52 punktów i jest niższa od średniej europejskiej, wynoszącej 60 punktów - wynika z badania zrealizowanego przez TNS OBOP. Oznacza to, że polscy pracownicy są umiarkowanie zadowoleni z wykonywanej pracy, a poziom ich satysfakcji zawodowej, po okresie dwuletniego spadku, jest obecnie nieco wyższy niż w 2007 r.
W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono bezprecedensowe badania dotyczące seksu seniorów, pokazują one, że kwestie intymne nie tylko są w kręgu zainteresowania osób starszych, ale odpowiedzi ankietowanych mogłyby przyprawić wnuki o rumieńce.
Badania wskazują, że Polacy jedzą stanowczo za mało ryb morskich, których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zapobiegają niektórym nowotworom oraz chorobom układu krążenia.
Do sprzedawców przemówiły wrześniowe wyniki badania Ericsson Consumer Lab, z których jasno wynikało, że najdynamiczniej rosnącą grupą użytkowników telefonii mobilnej w Polsce są osoby powyżej 50 roku życia. Starsi użytkownicy komórek jeszcze latem w sklepach internetowych mieli do wyboru dwa modele dedykowanych sobie telefonów. Dziś - już szesnaście.
Badania przeprowadzone w Hong Kongu wykazały, że ludzie, którzy przekroczyli 80 lat, dzięki rehabilitacji po udarze mózgu, wracają do zdrowia tak, jak młodsi pacjenci. Powinni więc być poddawani programom intensywnej rehabilitacji w równym stopniu. Według WHO 15 milionów ludzi rocznie doznaje udarów, spośród nich 5 milionów umiera, kolejne 5 milionów zaś pozostaje trwale niepełnosprawnymi.
Chińskie badania pokazują, we wczesnej fazie epidemii zakażenie koronawirusem było śmiertelne dla 1,4 proc. pacjentów. Oznacza to, że zagrożenie śmiercią z powodu Covid-19 jest znacznie niższe niż w przypadku niedawnych epidemii SARS i MERS.
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Wskaźnik masy ciała (Body MasssIndex, BMI) jest silnie związany z poziomem zagrożenia śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny. Nowe brytyjskie badania pozwoliły na określenie, jaka jest relacja pomiędzy BMI i niebezpieczeństwem wcześniejszego zgonu.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe