Liczba wyników: 9084
Huragany, przez wielu postrzegane jako zwiastuny skutków zmian klimatycznych, są coraz powszechniejsze. Jak wskazują badania, stają się niespodziewanym efektem ubocznym wysiłków podejmowanych w celu zmniejszenia zanieczyszczenia powietrza.
Podatność kobiet na choroby zapalne jest związana z estrogenem, hormonem żeńskim. Badania pokazują, że istnieje związek między poziomem estrogenów i chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Najnowsze badania, opublikowane w książce ,,Who Eats What" wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.
W ubiegłym roku osoby w wieku powyżej 60. roku życia spędziły przed telewizorem średnio 5 godzin i 15 minuty dziennie, o 1 godzinę i 33 minuty więcej niż statystyczny Polak - wynika z badania zrealizowanego przez TNS OBOP. Statystyczny senior najchętniej wybierał stacje publiczne (TVP1 i TVP 2), a wśród oferty programowej - seriale, programy informacyjne i sport.
Klienci banków oczekują konkretnych korzyści: darmowego konta, bezpłatnych bankomatów, tanich kredytów i atrakcyjnych lokat – wynika z najnowszego badania Millward Brown SMG/KRC dla Deutsche Bank PBC. Faktem stała się też rewolucja w tradycyjnej bankowości - Polacy nie wyobrażają sobie już życia bez finansów online.
Badania Eurostatu pokazują, że m. in. w Polsce medykamenty są tańsze w porównaniu do średniej ceny leków w innych krajach członkowskich. Niestety nie płacimy za nie mniej. Dzieje się tak dlatego, że poziom refundacji jest u nas bardzo niski.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste są znacznie rzadziej narażone na przybór masy ciała z biegiem lat. Co więcej, jak wynika z analiz Agriculture Research Service, głównego organu badawczego amerykańskiego departamentu rolnictwa, spożywanie takich produktów od trzech do czterech razy dziennie może łagodzić ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego.
Wiek ma wpływ na funkcje poznawcze, wraz z upływem lat w większym lub mniejszym stopniu ulegają osłabieniu. Badania uczonych z uniwersytetów na całym świecie dowiodły, że w utrzymaniu dobrej kondycji umysłowej pomagają aktywność zawodowa, fizyczna, podejmowanie nowych wyzwań, gry i szarady oraz odpowiedni poziom określonych substancji w organizmie, m. in. kwasu foliowego, witaminy B12, ale także witaminy D.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Badania opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne pokazują, że pomaganie innym ludziom może być dobre dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Siła tego związku zależy jednak od wielu czynników, w tym rodzaju życzliwości, definicji dobrostanu, wieku, płci i innych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami