Liczba wyników: 12929
Uwaga miłośnicy grilla. Przygotowywanie mięsa w wysokiej temperaturze, przedłużanie procesu gotowania lub pieczenia, może sprawić, że posiłek stanie się ryzykowny - w przyrządzonej w ten sposób potrawie mięsnej znajdują się substancje, które mogą powodować raka, ostrzegają eksperci.
Wnuki odkryły dzieło swojej 90-letniej babci, która nigdy przedtem nie wykazywała zainteresowania malarstwem - obraz jej autorstwa jest świetny.
Astma oskrzelowa jest przewlekłą, zapalną chorobą dróg oddechowych, spowodowaną najczęściej alergią. W ostatnich latach częstość jej występowania gwałtownie rośnie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choruje na nią 300 milionów ludzi, a szacuje się, że w ciągu następnych 15 lat liczba ta może wzrosnąć o kolejne 100 milionów. Najwięcej zachorowań występuje w krajach rozwiniętych (np. Wielka Brytania, Australia, Szwecja, Finlandia), a najmniej (1 proc.) wśród Eskimosów i Japończyków. W Polsce astmę ma 4 mln osób.
Problem związany z deprywacją snu wychodzi poza rozwiązania takie jak liczenie baranów i wkracza do dziedziny naukowej - europejscy naukowcy zakładają "laboratoria snu", aby badać biomedyczne i socjologiczne czynniki, które nie pozwalają nam w nocy zasnąć.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim z Zakładu Alergologii i Immunologii Klinicznej Centralnego Szpitala Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Ze średnią długością życia na poziomie 81 lat Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, wynika z badań opublikowanych w the Lancet.
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Długotrwałe narażenie na zanieczyszczenia powietrza może przyspieszyć twardnienie tętnic.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią