Liczba wyników: 18259
Święta coraz bliżej i większość z nas zastanawia się nad zakupem prezentów dla swoich najbliższych. Coraz więcej Polaków idąc z duchem czasu robi zakupy za pomocą komputera i Internetu. Niestety okres przedświąteczny to również „żniwa” dla różnego rodzaju oszustów i naciągaczy.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Według ekspertów, wydłużenie cyklu życia ubrań o zaledwie 10% pozwoliłoby zaoszczędzić trzy miliony ton CO2 oraz 150 milionów litrów wody rocznie. Tymczasem wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie Procter & Gamble wykazują, że 1/3 konsumentów wyrzuca ubrania po kilkakrotnym założeniu, przyspieszając ich drogę na wysypiska.
Badacze nie moga się zgodzić co do wpływu niewielkich dawek alkoholu na układ sercowo-naczyniowe. Z niektórzych analiz wynika, że małe dawki czegoś mocniejszego poprawiają krążenie, z innych - tych nowych także - że zagrażają sercu. Kolejne testy pokazują, że już małe ilości alkoholu mogą podwyższać ciśnienie.
Terapią antyretrowirusową objętych jest w Polsce około 10 tysięcy osób seropozytywnych. Szacuje się, że każdego dnia o zakażeniu wirusem HIV dowiadują się w naszym kraju 3-4 nowe osoby. Każda z nich potrzebuje rzetelnych informacji o przebiegu swojej choroby, stałego wsparcia ze strony otoczenia oraz bliskiej współpracy z lekarzem.
Na całym świecie na tę chorobę cierpi aż 180 milionów ludzi, co stanowi 3 procent populacji. Łuszczyca, bo o niej mowa, to jedno z najpowszechniejszych schorzeń skóry, które ma wpływ nie tylko na wygląd chorego, ale także na pozostałe przejawy jego codziennej aktywności. O innych postaciach łuszczycy, jej konsekwencjach i edukacji społeczeństwa mówi australijski naukowiec doktor Michael Tirant.
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Lato pachnie tysiącem naturalnych zapachów – łąki, lasy, morze, kwitnące ogrody i ogródki obdarzają nas feerią wspaniałych woni, które w połączeniu z różnorodną kolorystyką, promieniami coraz mocniej grzejącego słońca i delikatnym dotykiem ciepłego wiatru tworzą doskonały klimat dla wakacyjnego wypoczynku.
Posezonowe wyprzedaże trwają w najlepsze, a sklepowe witryny kuszą obniżkami. Dla domowych budżetów dodatkowe zakupy mogą być jednak zbyt dużym obciążeniem po świątecznych wydatkach, na które, jak podaje Deloitte, średnio planowaliśmy wydać 882 zł. Jak mądrze i bezpiecznie korzystać z promocji, by nie zaczynać 2018 r. z dziurą w domowych finansach?
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami