Liczba wyników: 13675
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Najnowsze dzieło Jima Jarmuscha urzeka widza niepowtarzalnym klimatem. Amerykański reżyser powraca z "Tylko kochankowie przeżyją" po czterech latach od swojego ostatniego filmu, "The Limits of Control". Tym razem opowiada o parze wampirów, których portretuje jednak w niezwykle ludzki sposób.
Otyłość kiedyś była traktowana wyłącznie jako problem estetyczny. Dziś już wiemy, że jest to poważna choroba, która w dodatku może prowadzić do innych dolegliwości. Cukrzyca, problemy z kręgosłupem i stawami, osteoporoza, kłopoty z układem krążenia i sercem, zwiększone ryzyko zawału serca - to tylko część chorób powiązanych z otyłością.
Nowe badania wykazały, że dieta bogata w białko zwierzęce może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka lub cukrzycę u osób starszych.
Czynności dnia codziennego dla większości z nas nie stanowią żadnej zagadki cyz powodu do namysłu. Śpimy, chodzimy, uczymy się, mówimy, myślimy, przeżywamy- żyjemy niemal automatycznie. Ale co sie stanie gdy zadamy sobie pytanie " co za tym stoi?" Tutaj wkracza neuronauka, bohaterka tegorocznego Dnia Mózgu.
Dziś 50-te urodziny obchodzi Andrzej Krzywy - wokalista zespołu De Mono.
Najstarsza osoba na świecie, pani Misao Okawa, 5 marca obchodzi 116 urodziny.
Grasica odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju układu immunologicznego, bowiem wytwarza ważne komórki odpornościowe. Jednak stan tego kluczowego organu pogarsza się z wiekiem, a ponadto jest on podatny na uszkodzenia w wyniku transplantacji. Starzejąca się grasica często obniża odporność osób starszych na takie infekcje jak np. grypa, a chorzy poddani przeszczepowi szpiku kostnego, w ramach na przykład leczenia nowotworu krwi, mogą doznać uszkodzenia grasicy, co ma wpływ na układ immunologiczny.
Ponad połowa Polaków (65 procent) chciałoby jawności zarobków w każdej firmie – wynika z ankiety przeprowadzonej przez serwis Praca.pl. Co piąty respondent nie chciałby jednak, aby lista płac była powszechnie znana. Jaką opinię na temat jawności zarobków mają Polacy?
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią