Liczba wyników: 17891
W miejscu pracy może dojść do różnych nagłych, niebezpiecznych sytuacji, które zagrażają zdrowiu, a czasem nawet życiu pracownika. Kiedy osoba poszkodowana w wypadku może liczyć na odszkodowanie i jak się o nie ubiegać?
Według definicji Państwowej Inspekcji Pracy stres w miejscu pracy występuje wtedy, kiedy osoby pracujące – pracownicy i pracodawcy – odczuwają dyskomfort psychiczny dotyczący warunków lub wymagań pracy w sytuacji, w której w danym momencie warunki i wymagania te przekraczają ich możliwości.
Bez wątpienia geny wpływają na naszą wagę, ale okazuje się, że to, co o tym jedynie myślimi, ma realny wpływ na to, ile ważymy.
Nałogowi palacze i ci, którzy już są otyli, często zyskują na wadze po porzuceniu tego niezdrowego nałogu.
Oprócz popularnych plaż i turystycznych miejscowości, w Chorwacji można odkryć jeszcze wiele fascynujących miejsc. Niektóre z nich są w dalszym ciągu znane głównie ludności lokalnej, gdyż położone są z dala od zatłoczonych deptaków czy słynnych zabytków. Chorwacja jest krajem niezwykle pięknym i odznacza się wyjątkową różnorodnością. Widać to zarówno na niesamowitym, niezniszczonym przez człowieka wybrzeżu Adriatyku, jak i na obszarach dziedzictwa przyrody i kulturowego, położnych w głębi lądu.
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Co roku rośnie liczba spraw związanych z popełnianymi przez lekarzy błędów. Wynika to przede wszystkim z rosnącej świadomości pacjentów o przysługujących im prawach w zakresie ubiegania się o odszkodowanie. Stowarzyszenie Primum Non Nocere szacuje, że rocznie w Polsce dochodzi do 20-30 tysięcy błędów spowodowanych przez medyków.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Z roku na rok systematycznie rośnie liczba osób cierpiących na krótkowzroczność. Sprzyjają temu nie tylko czynniki genetyczne, ale również długotrwała praca przy komputerze, nieodpowiednia dieta oraz fakt, że rzadko odwiedzamy okulistę. Oprócz coraz popularniejszej laserowej korekcji wzroku, nowoczesna okulistyka oferuje jednak rozwiązania, które są odwracalne i nie wymagają ingerencji w strukturę oka.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią