Liczba wyników: 1643
Zespół niespokojnych nóg (restless legs syndrome, RLS) to dość częsta przyczyna dyskomfortu (w tym odczuć bólowych) nóg. Zaburzenie zazwyczaj ulega osłabieniu pod wpływem poruszania nóg i nasila się w czasie bezruchu. Inne nazwy RLS to zespół Wittmaacka-Ekboma oraz choroba Ekboma. Jakkolwiek dolegliwość najczęściej dotyczy nóg, może obejmować ramiona, tułów, głowę. Może rozwinąć się w dowolnym wieku, jednak zazwyczaj pogarsza wraz z upływem czasu. Szacuje się, że RLS dotyczy od kilku do kilkunastu procent populacji.
Pewne sposoby pozbywania się przeziębienia czy utraty na wadze są bardzo oryginalne, ale niektórzy skłonni są nawet do ekscentrycznych posunięć, jeśli takowe mają dać upragniony skutek. Zanim jednak zacznie się szukać nietypowych metod odzyskania zdrowia czy schudnięcia, warto wypróbować nieskomplikowane, domowe terapie. Niezwykle pomocna jest woda z cytryną...
Kilogramowa bryła lodu ze specjalnym uchwytem to przedmiot używany przez kosmetologów i rehabilitantów podczas profesjonalnych zabiegów spa, które korzystnie wpływają na kondycję całego organizmu. Mowa tu o masażach lodem, docenianych przez wszystkich tych, którym zależy na świetnym wyglądzie, zdrowiu i dobrej formie.
Produkty bezglutenowe od kilku lat robią zawrotną karierę, a moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. W mediach co jakiś czas przetacza się dyskusja na ten temat, powstają setki blogów kulinarnych dotyczących takiej kuchni, a w pismach lifestylowych przekonują, że dzięki temu wszyscy będziemy zdrowsi.
W kuchni jest niezbędna, bo stanowi podstawowy składnik większości polskich potraw i tych obiadowych, i deserowych. Można ją jednak zastosować na niekulinarne sposoby - mąka (pszenna, żytnia, ryżowa lub ziemniaczana) ma wiele właściwości.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Kurkuma, przyprawa zdobywająca w Polsce coraz większą popularność, może zmniejszyć poziom stanów zapalnych w organizmie, co pozwala na osłabienie ryzyka chorób serca.
Liczba zgonów z powodu chorób wątroby wzrosła o 400 procent w ciągu ostatnich 40 lat, informuje brytyjska organizacja charytatywna.
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Zadbaj o stawy już teraz, bo z każdym kolejnym rokiem mogą ulegać osłabieniu i sprawiać ból oraz kłopoty z mobilnością.