Liczba wyników: 2780
Większość Polaków uważa się za odpowiedzialnych konsumentów – wynika z badania przeprowadzonego przez Maison & Partners w ramach projektu „Nienieodpowiedzialni.pl”. Odpowiedzialność pojmujemy jednak bardziej jako świadome zakupy. Znacznie mniej osób zwraca uwagę na etyczne postępowanie producentów. Zdaniem ekspertów przyszłość należy do konsumentów, którzy dokonują świadomych wyborów i w ten sposób zmieniają rzeczywistość. Duża rolę do odegrania ma też branża finansowa.
Winogrona pomagają utrzymać ciśnienie krwi na niższym poziomie, więc są pomocne w profilaktyce nadciśnienia i chorób serca.
Nie jest łatwo trzymać się ustalonej diety, gdy wokół tyle pokus. Sklepowe półki uginają się od słodyczy, kuszą wystawy cukierni i krzykliwe reklamy restauracji. Poza tym w pewnych sytuacjach szczególnie trudno jest trzymać się ustalonego jadłospisu - zobacz, kiedy trzeba wykazać się silną wolą, by nie zniweczyć wysiłków odchudzania.
Infekcja jest jak bitwa tocząca się w naszym ciele. Aby wspomóc w niej organizm, odpoczynek może nie wystarczyć i konieczna będzie antybiotykoterapia. Pamiętaj jednak, że leki nie są obojętne dla organizmu, czasem mogą nieść skutki uboczne, powikłania lub po prostu nie zadziałać. Jak powinna wyglądać kuracja, by była maksymalnie skuteczna?
Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.
Lista korzyści z jedzenia orzechów jest długa. Wiadomo np., że wspomagają pracę nerek i poprawiają działanie układu krążenia. Ustalono też, że mogą usprawnić kontrolę cukrzycy.
Przykry zapach z ust utrudnia Ci życie, krępuje i zawstydza? Jeśli po umyciu zębów problem nie znika, może to być coś więcej niż tylko kanapka z makrelą zjedzona na lunch – schorzenia jamy ustnej lub nawet całego organizmu. Sprawdź, co może oznaczać nieświeży oddech i jak się go pozbyć raz na zawsze.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Nowotwory to druga na świecie przyczyna śmierci. Stąd informacje o chorobie są coraz powszchniejsze. Niestety, poza rzetelnymi wynikami badań, pojawia się dużo nieprawdziwych wiadomości o raku. Poniżej kilka najczęściej powtarzanych o nim mitów.