Liczba wyników: 3273
Samotość skutkuje zmianami w układzie odpornościowym, które z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Regularna medytacja i inne duchowe - w tym religijne - praktyki mogą skutkować pogrubieniem kory mózgowej, co z kolei może chronić przed depresją - szczególnie dotyczy to osób mających predyspozycje do choroby, wynika z badań Teachers College przy Columbia University.
Naukowcy z University of British Columbia i Harvard Business School odkryli, że można kupić szczęście: wtedy, kiedy wydaje się pieniądze na innych.
Z badań wynika, że ponad połowa osób pijących w wieku powyżej 59 lat dostarczała sobie nadmiernych ilości alkoholu, co wiązało się ze znacznie obszerniejszą talią i zwiększonym ryzykiem udaru mózgu.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Opiekunowie wykonują odpowiedzialną i szlachetną pracę, która zwykle nie jest wysoko wynagradzana. Choć to niezbędna praca, nie powinna polegać jedynie na trosce o podopiecznego, trzeba też umieć zadbać o siebie, mówią eksperci. Opiekunowie pacjentów po udarze mózgu, sami mogą bardziej narażać własne zdrowie, wynika z badań zaprezentowanych w ubiegłym roku na Światowym Kongresie Kardiologii.
25 procent różnic w długości życia ludzi zależy od genetyki, reszta jest uwarunkowana czynnikami środowiskowymi i stylem życia. Jednak nie wszystkie geny przyczyniające się do długowieczności są znane.
Sprawność fizyczna i relacje z innymi mogą być trudne do utrzymania w pewnym wieku. Nowe wyniki badania, które opublikowano we Frontiers in Psychology, wskazują, że terapia tańcem i ruchem (Dance Movement Therapy, DMT) zwiększa aktywność fizyczną, poprawia jakość życia i pogłębia rodzinne więzi.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.