Liczba wyników: 4284
Osoby, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, mogą zmniejszyć długoterminowe ryzyko śmierci i powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, jeśli dzięki diecie i ćwiczeniom opóźnią wystąpienie cukrzycy o kilka lat.
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Spośród różnych nasion i orzechów nasiona słonecznika i pistacje najefektywniej obniżają cholesterol.
Leki selektywnie zabijające starzejące się komórki mogą dać korzyści zdrowym starszym kobietom, ale nie są lekarstwem uniwersalnym. Mogą przynieść pożytek jedynie seniorkom z dużą liczbą starzejących się komórek.
Osoby, które śpią od trzech do pięciu godzin dziennie, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Uppsali. Co istotne, przewlekłego braku snu nie można zrekompensować zdrowym odżywianiem.
Obniżenie poziomu soli i objętości płynów ustrojowych może stymulować regenerację i naprawę nerek u myszy.
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami