Liczba wyników: 4023
Aktywność fizyczna i umysłowa, w tym prace domowe, ćwiczenia i wizyty u rodziny oraz przyjaciół, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko demencji. Przyjrzano się efektom tych działań, a także aktywnościom umysłowym i korzystaniu z urządzeń elektronicznych u osób zarówno z wyższym genetycznym ryzykiem demencji, jak i bez niego.
Jeśli z wiekiem coraz częściej odczuwasz nagłą potrzebę, by udać się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45 - 54 lat są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder, OAB). Co więcej, otyłość i wielokrotne porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Zapaleni ogrodnicy powiedzą, że grządki to szczęśliwe miejsce. W istocie badania sugerują, że można zyskać korzyści dla zdrowia psychicznego dzięki pracy przy roślinach - nawet jeśli nigdy wcześniej nie uprawiało się ogrodu.
Norowirusy to główna przyczyna stanów zapalnych żołądka i jelit w środowiskach takich jak szpitale, statki wycieczkowe, czy szkoły. Wirus jest niezwykle zaraźliwy i przenoszony głównie drogą kałowo-oralną, tj. przez brudne ręce lub skażoną żywność. Objawy obejmują gwałtowne i nagłe wystąpienie biegunki, wymiotów i nudności. Okazuje się, że cytryna może być pomocna w zapobieganiu takim infekcjom.
Pacjenci z niewydolnością serca doświadczający żałoby po stracie bliskiego członka rodziny są narażeni na wyższe ryzyko śmierci, szczególnie w pierwszym tygodniu po odejściu bliskiej osoby.
Seniorzy z niedoczynnością tarczycy mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji. Ryzyko otępienia jest jeszcze wyższe u osób, których stan tarczycy wymaga stosowania leków.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.