Liczba wyników: 2560
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Osoby z krótkowzrocznością częściej doświadczają gorszej jakości snu niż ludzie z dobrym wzrokiem, zauważają uczeni z Uniwersytetu Flinders w Australii.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Bycie opiekunem starzejącego się rodzica lub współmałżonka może być stresujące, ale eksperci z Uniwersytetu Teksasu w Austin kwestionują pogląd, że sprawowanie opieki oznacza zwiększenie ryzyka depresji.
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Kremy przeciwsłoneczne chronią naczynia krwionośne skóry przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym (UV), wpływając na ich rozszerzenie. Pot na skórze także może zapewniać ochronę naczyń skóry przed uszkodzeniami słonecznymi.
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.