Liczba wyników: 12275
Nie tylko ilość godzin snu i rodzaj obowiązków, jakie stawia przed nami dany dzień, mają wpływ na odczuwanie zmęczenia. To, co znajdzie się na naszych talerzach, także oddziałuje na samopoczucie.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Podróże to nie tylko zwiedzanie zabytków czy błogie lenistwo na plaży. Coraz częściej zwracamy także uwagę na jedzenie. Nie chodzi tu jedynie o "dobrą kuchnię", ale też o poznanie egzotycznych smaków i nietypowych miejsc. Przedstawiamy 10 nietypowych restauracji z całego świata.
Kakao przeciwdziała starzeniu się komórek mózgu, a to między innymi dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
105-latka z Teksasu wyjaśnia z czego z menu nie należy rezygnować, by cieszyć się długim zdrowym życiem. Jej rekomendacja jest dość zaskakująca...
Uczeni z Bradford University odkryli lekarstwo na siwe włosy, które może wstrząsnąć rynkiem kosmetycznym - nie trzeba bowiem będzie farbować srebrzącej się czupryny.
Kwiaty upiększające balkon czy przydomowy ogródek nie muszą służyć jedynie względom estetycznym, okazuje się, że niektóre z nich świetnie nadają się jako element ciekawego, aromatycznego i zdrowego dania.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami