Liczba wyników: 12168
Kwiaty upiększające balkon czy przydomowy ogródek nie muszą służyć jedynie względom estetycznym, okazuje się, że niektóre z nich świetnie nadają się jako element ciekawego, aromatycznego i zdrowego dania.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Dlaczego przejadamy się i spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy? Czy jedzenie to sposób nagradzania się i czy stres może sprawiać, że chcemy jeść więcej? To niektóre z pytań, na które europejskie badania nad żywnością mają przynieść odpowiedzi.
Wielu ludzi prezentuje przekonanie, że kuchenki mikrofalowe mogą być trochę niebezpieczne. Oto kilka rozpowszechnionych mitów, które warto rozwiać.
Nie ma leku na serce złamane z powodu miłości, ale coraz więcej jest sposobów na „naprawę" serca uszkodzonego przez zawał lub inne choroby.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Sporadyczne poszczenie wraz z innymi zmianami w stylu życia, może być przydatną metodą w zapobieganiu cukrzycy i chorobom układu krążenia.
Zdrowa dieta wpływa na wygląd i może być świetnym „kosmetykiem" przeciwstarzeniowym. Odpowiedni sposób odżywiania się pomaga walczyć z upływem czasu widocznym na skórze. Określone składniki odżywcze opóźniają uwidacznianie na twarzy skutków procesu starzenia się.
Jak informują uczeni z Uniwersytetu Islandii w Reykjaviku, wyniki ich badań sugerują, że istnieje związek pomiędzy kłopotami ze snem a rozwojem raka prostaty.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu