Liczba wyników: 13675
Uczeni oszacowali wiek, w którym mężczyźni stają się najbardziej gderliwi i mają najgorszy humor - szczyt zrzędliwości osiągają koło siedemdziesiątki.
Pobyt w sanatorium lub u rodziny, ostatecznie tanie wycieczki w góry lub nad morze – według stereotypu to jedyne wyjazdowe formy wypoczynku, na który stać seniorów. Nic bardziej mylnego. Z roku na rok wzrasta liczba osób po 55 roku życia, które planują zagraniczne wakacje – także poza sezonem.
Strach przed śmiercią jest powszechny i odczuwany naturalnie. Jeśli jednak lęk tego rodzaju nie pozwala normalnie funkcjonować i zaburza postrzeganie rzeczywistości, zwany jest tanatophobią (thanatos - śmierć; phobos - strach). Wyróżniono też nekrofobię, tj. chorobliwy lęk przed osobami umierającymi i zmarłymi.
Niewłaściwe raczenie się alkoholem prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, które ogólnie nazywane są kacem. Jak wynika ze danych pogotowia ratunkowego, szczególnie w okresie świątecznym, wzrasta liczba wyjazdów do osób upojonych i doświadczających nawet zagrożenia życia z powodu zatrucia alkoholem. Warto więc serwować sobie mocniejsze trunki rozsądnie i tym samym zadbać o dobre samopoczucie następnego dnia.
Alizaryna od wieków jest stosowana jako środek koloryzujący. Kiedyś otrzymywano ją z korzeni marzanny barwierskiej, dziś jest wytwarzana syntetycznie. Jej lecznicze zastosowanie obejmuje m. in. rozpuszczanie kamieni przy kamicy moczowej i uzyskanie efektu moczopędnego.
79-letnia Sarah "Paddy" Jones zadziwiła publikę i jurorów brytyjskiego „Mam talent" w imponujący sposób wykonując salsę z o czterdzieści lat młodszym partnerem.
88-letnia Gillian Lynne jest w świetnej formie, do tego stopnia, że wydała i promuje DVD z filmem, w którym prezentuje ćwiczenia dla osób każdym wieku.
Dotychczasowe badania dotyczące diety wykazywały, że wegetarianizm raczej sprzyja zdrowiu, osiągnięciu długowieczności i ochronie przed różnymi dolegliwościami. Być może jednak dieta bezmięsna nie jest tak korzystna.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Co wspólnego ma Judasz z Marzanną, a jajko ze Zmartwychwstaniem? Dlaczego Wielki Post kończył się pogrzebem śledzia i żuru? Na te i inne pytania związane ze zbliżajacymi są świętami, będzie można znaleźć odpowiedzi w czasie wielkanocnych warsztatów familijnych w Muzeum Narodowym w Warszawie.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią