Liczba wyników: 2135
Regularnie jadaj jogurt, dzięki temu osłabisz ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Migrena mogą mieć związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału, udaru, choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ) i migotania przedsionków.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Czas infekcji, przeziębień i chorób układu oddechowego trwa w najlepsze. Wciąż niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwie zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na odporność ludzkiego organizmu, a połączona z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością wypoczynku daje doskonałe efekty w walce z wirusami.
Niepełnosprawni powinni szczególnie zwracać uwagę na zdrowie jamy ustnej. Powód? Jej schorzenia mogą nie tylko pogarszać stan chorego, ale także przyczyniać się do pogłębienia chorób przewlekłych lub rozwoju nowych. Zdrowie zębów może mieć także wpływ np. na efektywność rehabilitacji, a także na kondycję psychiczną. O czym warto pamiętać?
Stopa cukrzycowa to jedna z najczęstszych komplikacji u pacjentów z cukrzycą. Diabetycy powinni zwracać szczegolną uwagę na wszelkie zmiany, bo łatwo u nich o poważną infekcję, która może doprowadzić nawet do amputacji.
E-papierosy mogą być niebezpieczne dla zdrowia, ostrzegają uczeni z New York University. Urządzenia te mogą zwiększać ryzyko zachorowania na choroby serca, raka płuc i pęcherza.
Starsze kobiety o nadmiarze tkanki tłuszczowej mają wyższe ryzyko raka piersi i to nawet wtedy, gdy ich wskaźnik masy ciała ma prawidłową wartość.
Nie ma kobiety, która nie pragnie mieć szczupłych i zgrabnych nóg. Niestety, mimo stosowania odpowiedniej diety, kremów, ćwiczeń czy masaży, nie zawsze jest to możliwe. W takiej sytuacji rozwiązaniem jest zabieg chirurgiczny.
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami