Liczba wyników: 5274
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Regularne zażywanie popularnego leku na gorączkę i ból, czyli kwasu acetylosalicylowego, może zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci z powodu raka.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Nowe badania pokazują, że dieta wegetariańska może pomóc obniżyć ryzyko rak jelita grubego i raka odbytnicy.
Zdrowa dieta stosowana przed rozpoznaniem raka jajnika może zapewniać silniejszy system odpornościowy i zdolność do dobrej reakcji na leczenie.
Wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, dowiadujemy się z nowego brytyjskiego badania.
Badania sugerują, że codzienne zażywanie kwasu acetylosalicylowego może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jajnika u kobiet o jedną piątą.