Liczba wyników: 4023
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Jakkolwiek wydaje się obciążeniem, zbliżający się termin wykonania projektu czy jakiegoś innego zadania w pracy może w rzeczywistości być korzystny dla twojego mózgu.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) niedawno wyodrębniła nowe zaburzenie związane z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) - złożony zespół stresu pourazowego (CPTSD). Międzynarodowy zespół z udziałem Uniwersytetu w Zurychu wymienił objawy diagnozy takiej choroby i wydał wytyczne dotyczące leczenia.
Ciśnienie krwi ma wpływ na skłonność danej osoby do martwienia się i może być związane z efektem „uspokojenia", gdy jest podwyższone. Hiszpanie pokazali, w jaki sposób możemy pośrednio wywoływać zwiększanie ciśnienia krwi, by złagodzić napięcia i niepokój emocjonalny.
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Osoby zmagające się z Covid-19 doświadczyły szerszego zestawu objawów, w tym wypadania włosów i dysfunkcji seksualnych, i to w kilkanaście tygodni po infekcji.
Dlaczego niektórzy ludzie ze złogami amyloidowymi w mózgu związanymi z chorobą Alzheimera nie wykazują żadnych objawów choroby, podczas gdy inni z taką samą ilością tych złogów mają wyraźne problemy z pamięcią i myśleniem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzano się czynnikom genetycznym i czynnikom stylu życia, które mogą pomóc w stworzeniu „rezerwy poznawczej" zapewniającej ochronę przed chorobą.