Liczba wyników: 12380
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Kadra domu spokojnej starości doskonale wie, jak trudna jest jej profesja, gdy jednak dodatkowo musi znosić rasistowskie uwagi, zajęcie to staje się wręcz nieznośne. Okazuje się, że wielu pracowników niemieckich domów opieki jest narażonych na obelgi ze strony podopiecznych.
Spadek poziomu melatoniny, hormonu snu, jest związany ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, wynika z badań.
Utrata nadmiaru kilogramów prowadzi do polepszenia stanu organizmu i nie trzeba wyglądać jak model/ka, by osiągnąć istotne korzyści prozdrowotne. Aby mieć dobrą motywację do działania, warto pamiętać o konkretnych benefitach - dane liczbowe nie kłamią, kilka kilogramów mniej istotnie wpływa np. na obniżenie cholesterolu, ciśnienia krwi czy ryzyka cukrzycy.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Izolacja społeczna wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu u osób starszych, niezależnie od tego, czy uważają się za samotnych, informuje BBC News.
Już trzydzieści minut ćwiczeń dziennie pięć razy w tygodniu może poprawić nastrój, jakość snu, możliwości umysłu, zdolność koncentracji, wreszcie - poczucie szczęścia. Tymczasem na całym świecie zarówno starsi, jak i młodsi, stają się coraz mniej aktywni...
Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
Ponad 65% kobiet i 76% mężczyzn przyznaje, że nie wykonuje regularnie pomiarów ciśnienia tętniczego krwi. Niecałe 10% badanych zdecydowało się regularnie mierzyć ciśnienie ze względów profilaktycznych – wynika z badań wykonanych w ramach ogólnopolskiej kampanii społecznej „Ciśnienie na życie”.
Dobór składników diety ma istotny wpływ na stan zdrowia. Każdy konsument powinien wiedzieć, co znajduje się w nabywanej przez niego żywności. Tymczasem wśród Polaków znikoma jest świadomość, jakiego rodzaju substancji chemicznych dostarczają organizmowi w codziennej diecie.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu