Liczba wyników: 4515
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Wraz z wiekiem mózg „płaci" za zwiększone obciążenie serca, ponieważ z biegiem lat duże tętnice organizmu sztywnieją, powodując uszkodzenie m. in. najmniejszych naczyń krwionośnych w mózgu.
Kawa jest raczej kojarzona z korzyściami dla zdrowia mózgu i całego organizmu, teraz jednak odkryto, że jej większe ilości mogą nie służyć działaniu naszego umysłu.
Osoby, które właśnie rozpoczynają leczenie nadciśnienia, mogą zażywać leki dwóch różnych klas - inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) i blokery receptora angiotensyny (ARB). Jak się okazuje, typ ARB rzadziej wywołuje działania niepożądane.
Szacuje się, że 30 proc ludzi doświadcza bezsenności, a nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Columbia sugeruje, że częściowo można za to winić dietę.
Istnieje związek między nagłą śmiercią sercową i częstą chorobą serca znaną jako wypadanie płatka zastawki mitralnej, która dotyka około 12 na tysiąc osób na całym świecie.
Jeśli w organizmie brakuje cynku, może to przyczyniać się do nadciśnienia. Wszystko przez zmianę sposobu, w jaki nerki radzą sobie z sodem.
Im dłużej twoja waga wskazuje na otyłość, tym wyższe masz ryzyko wszystkich czynników choroby kardiometabolicznej, mówią medycy z Loughborough University w Wielkiej Brytanii.
Dieta bogata w tłuste ryby była znacznie skuteczniejsza w zmniejszeniu ataków migrenowych i osłabieniu intensywności bólu w porównaniu do diety obfitującej w oleje roślinne.