Liczba wyników: 5596
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Osoby o wyższym poziomie estrogenów w ciągu całego życie mogą mieć niższe ryzyko udaru mózgu. Mniejsze zagrożenie dotyczy zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotoku śródmózgowego.
Jeśli mieszkasz w pobliżu ruchliwej drogi, może to być nie tylko irytujące, ale i niebezpieczne dla zdrowia. Okazuje się, że dźwięk ryczących silników, klaksonów i inne odgłosy ruchu ulicznego powodują wzrost ciśnienia krwi.
Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Ludzie, którzy zaczęli zajmować się ogrodnictwem, jedli więcej błonnika i byli bardziej aktywni fizycznie - a to dwa znane sposoby zmniejszania ryzyka raka i chorób przewlekłych. Co więcej, cechowali się niższym poziomem stresu i niepokoju.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Relacje społeczne wpływają na zdrowie fizyczne. Jak się okazuje, sposób, w jaki czujesz się w bliskich związkach, może wpływać na funkcjonowanie twojego ciała.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Poczucie sensu i odpowiedniego życiowego kierunku wiąże się z dłuższym życiem i mniejszym obciążeniem chorobami, niepełnosprawnością i/lub zaburzeniem funkcji poznawczych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami