Liczba wyników: 4264
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Stres psychospołeczny - zwykle wynikający z kłopotów w radzeniu sobie w trudnych warunkach - może się nasilać, prowadząc do wysokiego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca.
Przez osiem miesięcy po przebyciu łagodnej formy COVID-19 co dziesiąta osoba doświadcza co najmniej jednego objawu, który jest uważany za negatywnie wpływający na pracę, życie towarzyskie lub życie domowe pacjenta.
Sport jest dobry dla całego organizmu, w tym dla mózgu. Oceniając wydajność pamięci po ćwiczeniach, neuronaukowcy z Uniwersytetu Genewskiego wykazali, że krótki intensywny trening poprawia pamięć, w tym nabywanie nowych zdolności motorycznych.
Kofeina (w ilości około 3 mg / kg, czyli odpowiednik mocnej kawy) dostarczana na pół godziny przed wysiłkiem aerobowym znacząco zwiększa tempo spalania tłuszczu, mówią uczeni z Uniwersytetu w Granadzie. Okazuje się też, że jeśli ćwiczenia wykonywane są po południu, działanie kofeiny jest skuteczniejsze niż rano.
Przełomowe badania przeprowadzone na University of Huddersfield pokazują, że chłodzenie skóry głowy fizycznie chroni mieszki włosowe przed chemioterapią.
Sport jest dobry dla całego organizmu, w tym dla mózgu. Oceniając wydajność pamięci po ćwiczeniach, neuronaukowcy z Uniwersytetu Genewskiego wykazali, że krótki intensywny trening poprawia pamięć, w tym nabywanie nowych zdolności motorycznych.
Osoby z demencją mają większe ryzyko zachorowania na COVID-19, częściej wymagają hospitalizacji, ciężko przechodzą chorobę oraz częściej umierają z jej powodu.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami