Liczba wyników: 3773
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Wiadomo już, co powoduje opadanie igieł choinkowych i jak dwukrotnie wydłużyć żywotność drzewek w domach, wskazują uczeni z Université Laval w Kanadzie.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
Eksperci wyjaśniają, w jaki sposób używanie odpowiedniego języka do opisywania chorób psychicznych i uzależnień może pomóc w zmniejszeniu stygmatyzacji i w leczeniu osób z tymi problemami.
Zakochanie się może wywoływać nie tylko takie samo uczucie euforii, co zażycie kokainy, ale także wpływa na regiony mózgu odpowiadające za aktywność intelektualną. Odkryto też, że aby się zakochać, potrzeba około jednej piątej sekundy.
Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może wywołać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę utrzymującą zęby, ostrzegają badacze z Uniwersytetu w Buffalo.
Osoby zmagające się z migreną mogą mieć gorszą jakość snu REM niż ludzie wolni od tej choroby. Co więcej, okazało się również, że dzieci z migreną krócej sypiają niż ich zdrowi rówieśnicy, choć szybciej zasypiają.
Zmiany hormonalne wpływają na wrażliwość na insulinę i metabolizm glukozy, a także mogą zakłócać sen kobiet. Do tej pory niewiele było wiadomo na temat związku między cukrzycą a zaburzeniami snu w okresie menopauzy - teraz pokazano, że pacjentki z tą chorobą są bardziej narażone na problemy ze snem.
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami