Liczba wyników: 4037
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Kobiety, które prowadziły zdrowy styl życia, w tym zachowywały prawidłową masę ciała, nie paliły papierosów, regularnie ćwiczyły, odpowiednio długo spały, stosowały dietę o wysokiej jakości i piły umiarkowane ilości alkoholu, miały o połowę mniejsze ryzyko „long COVID" w porównaniu z kobietami niestosującymi zaleceń zdrowego trybu funkcjonowania.
Co roku upadki powodują wiele urazów u osób starszych i staje się to poważnym problemem zdrowia publicznego. Ludzie chorujący na demencję zaś są dwukrotnie bardziej narażeni na upadek i trzykrotnie bardziej narażeni na poważne urazy związane z upadkiem, takie jak złamania, w porównaniu z osobami bez demencji.
Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Depresja u osób starszych może mieć związek z problemami z pamięcią. Co więcej, seniorzy z nasilonymi objawami tej choroby mogą odznaczać się niekorzystnymi różnicami strukturalnymi w mózgu w porównaniu ze zdrowymi rówieśnikami.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera to zaburzenie funkcji mózgu, które z czasem niszczy pamięć i zdolność myślenia. Jest najczęstszą postacią demencji u osób starszych. Obecnie nie ma na nią lekarstwa, chociaż można nieco spowolnić jej rozwój. Okazuje się, że ćwiczenia aerobowe są pomocne w osłabianiu rozwoju otępienia.
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wykazali, że mieszanka związków roślinnych stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej może niszczyć komórki rakowe.