Liczba wyników: 9156
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Jak seniorzy mają się podczas pandemii Covid-19 i przedłużającej sie izolacji społecznej? Część zmaga się ze znacznie wyższym stresem, najstarsi jednak są bardzo wytrzymali, wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Georgia.
Wymagające większego wysiłku treningi mogą być zbawienne dla naszegio zdrowia. Nowe badania dowodzą, że dzięki takim ćwiczeniom można uchronić się przed śmiercią z powodu chorób serca i nowotworów.
Kolejne badania zachęcają do zmiany obecnego stylu jedzenia na śródziemnomorski. Dzięki takiemu jadłospisowi nie tylko dłużej pożyjesz, ale też będziesz mógł/mogła liczyć na lepsze zdrowie do sędziwych lat.
Liczne badania dowiodły, że ci, którzy nadużywają alkoholu, częściej i szybciej zapadają na demencję. Okazuje się jednak, że i zupełne unikanie napojów wyskokowych może nie być dobrą startegią ochrony przed otępieniem.
Chociaż można spotkać się z opiniami, że szczepionki przeciw grypie przydają więcej korzyści ludziom młodym niż starszym, nowe badania wskazują, że seniorzy powinni poddawać się szczepieniom.
Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.
Huragany, przez wielu postrzegane jako zwiastuny skutków zmian klimatycznych, są coraz powszechniejsze. Jak wskazują badania, stają się niespodziewanym efektem ubocznym wysiłków podejmowanych w celu zmniejszenia zanieczyszczenia powietrza.
Podatność kobiet na choroby zapalne jest związana z estrogenem, hormonem żeńskim. Badania pokazują, że istnieje związek między poziomem estrogenów i chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Najnowsze badania, opublikowane w książce ,,Who Eats What" wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe