Liczba wyników: 3764
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda.
Przyczyny Czynniki ryzyka Symptomy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Hiperglikemia to stan, w którym w osoczu krwi jest nadmierna ilość glukozy. Diagnozuje się ją przy poziomie cukru we krwi wyższym niż 11,1 mmol/l (200 mg/dl), choć objawy mogą stawać się zauważalne przy wyższych wartościach, takich jak 13,9-16,7 mmol/l (~250-300 mg/dl). Przewlekła hiperglikemia często prowadzi do uszkodzenia narządów.
Kiepski stan zdrowia psychicznego jest związany z niską jakością diety - niezależnie od takich cech, jak: wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny i poziom dochodów.
Na całym świecie codziennie rano rozgrywa się ciekawy paradoks społeczny, gdy miliony ludzi wsiadają do pociągów, autobusów i tramwajów: chociaż istoty ludzkie są jednym z najbardziej społecznych gatunków na świecie, gdy przebywają blisko siebie, np. siedzą kilkadziesiąt centymetrów dalej, zwykle się ignorują. Tymczasem warto rozmawiać - i ze znajomymi, i z nieznajomymi, bo to poprawia samopoczucie.
Zidentyfikowano możliwy związek między stresem i nawrotami choroby Leśniowskiego-Crohna.
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.
Uczeni z University of Queensland ustalili, że kobiety, które w okresie pomenopauzalnym zmagają się z uderzeniami gorąca i nocnymi potami, są o 70 procent bardziej narażone na ataki serca, dusznicę bolesną i udary.
Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może wywołać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę utrzymującą zęby, ostrzegają badacze z Uniwersytetu w Buffalo.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Osoby, które mają za sobą zaburzenia odżywiania, odznaczają się cechami obsesyjno-kompulsywnymi, często są na diecie, mają negatywny wizerunek swojego ciała i bardzo dbają o zachowanie szczupłej sylwetki, częściej zmagają się z patologiczną obsesją na punkcie zdrowego odżywiania, czyli ortoreksją (orthorexia nervosa, ON). Jakkolwiek zbilansowane odżywianie się jest ważną częścią zdrowego stylu życia, jednak w przypadku niektórych osób dietą może stać się oznaczać zaburzenia fizyczne i społeczne.