Liczba wyników: 2447
Paradontoza, czyli najbardziej przewlekła i tragiczna w skutkach choroba dziąseł, wciąż pozostaje poważnym problemem zdrowia publicznego na świecie. Według WHO, ciężka choroba przyzębia, która może prowadzić do utraty zębów, występuje u 15-20% dorosłych w wieku 35-44 lat, zaś na całym świecie około 30% osób w wieku 65-74 lat nie ma naturalnych zębów.
Skóra to graniczny obszar między nami a otaczającym światem. Nic dziwnego, że to właśnie ona jest wystawiona na wiele szkodliwych czynników. Niestety, sami także przyczyniamy się do jej ciężkiego losu, czasem nawet nie wiedząc jak wiele z codziennych czynności zwyczajnie jej szkodzi. Oto lista 21 czynników szkodliwych dla skóry.
Dobra jakość widzenia to komfort, o który powinniśmy szczególnie zabiegać – wzrok jest jednym z najważniejszych zmysłów człowieka, a ponad 80% informacji docierających do nas z otoczenia to właśnie bodźce wzrokowe. Aby ich percepcja nie wprowadzała nas w ciągłe zdezorientowanie, ludzie oko „nie zauważa” wszystkiego.
Winę za ból kręgosłupa zrzucasz na siedzący tryb życia? Być może tak jest, ale równie prawdopodobne jest to, że przyczyna dolegliwości leży w stopach. Jak to możliwe?
Pamiętasz dzień, kiedy ostatni raz bolały Cię nogi? Było gorące, letnie popołudnie, wyszłaś z pracy i udałaś się na długi spacer. Po powrocie do domu poczułaś ból i zauważyłaś opuchnięcie nóg. Machnęłaś jednak na to ręką i założyłaś, że powodem dyskomfortu są po prostu wysokie temperatury. Popełniłaś jednak dwa podstawowe błędy – czy wiesz jakie?
Przez większą część roku pogoda nas nie rozpieszcza, co więcej, nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem domu z ogrodem, a balkony w blokach są niewielkich rozmiarów, nic więc dziwnego, że spędzamy dużo czasu w pomieszczeniach. Tymczasem przebywanie na świeżym powietrzu jest o wiele korzystniejsze i to zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Atakując nerw wzrokowy – bezpośrednie łącze miedzy okiem a mózgiem – jaskra może doprowadzić do ślepoty. Wraz z postępującym zanikiem nerwu wzrokowego stopniowo zmniejsza się pole widzenia. Niestety utrata wzroku może sięgnąć nawet 40% zanim chory zacznie zauważać problem. Rozpoczynający się 6 marca Światowy Tydzień Jaskry ma przypomnieć wszystkim o tej „cichej złodziejce wzroku” i zachęcić do kontrolnych badań wzroku, bo wcześnie wykryta jaskra może być skutecznie kontrolowana.
Wybierając produkty spożywcze, chcemy, aby były one jak najlepsze dla naszego zdrowia oraz pomagały utrzymać zgrabną sylwetkę. Niekiedy jednak, kierując się mitami dotyczącymi zdrowej żywności, wpadamy w niebezpieczne pułapki.
Czosnek słynie z właściwości leczniczych przydatnych w walce z przeziębieniem i grypą, ale badania wykazały jego znacznie szersze spektrum zastosowań - może pomóc uchronić się przed zwyrodnieniami stawów, a także powstrzymać starzenie się mózgu. Do listy korzyści z jedzenia tego warzywa można teraz dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2 i nie tylko.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami