Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Europejski Dzień Walki z Otyłością odbywa się co roku w trzecią sobotę maja. W całej Europie święto łączy polityków i medyków w popularyzowaniu informacji o zdrowym stylu życia i skutecznemu przeciwdziałaniu otyłości.
Zwiększenie poziomu testosteronu może pomóc niektórym mężczyznom z nadwagą zrzucić nadmiar kilogramów.
... stanowi to zagrożenie dla właściwej diety i często prowadzi do przejadania się. Jeśli sięga się po przekąski z powodu kompulsywnej chęci sprawienia sobie przyjemności lub traktuje posiłek jako swoistą nagrodę, łatwo jest doprowadzić do sytuacji przejadania się.
Badania na zwierzętach wykazały, że permanentny stres, ciągły niepokój i nerwowość sprzyjają rozwojowi nowotworów. Naukowcy odkryli, że myszy z objawami lęku mają wyższe ryzyko zachorowania na raka niż spokojniejsze gryzonie. Podobny efekt ciągłego zestresowania i strachu może dotyczyć także ludzi.
Większość ludzi przez całe życie ustala sobie rożne cele i stara się do nich dążyć. Co się jednak dzieje, gdy niezależne od nas sytuacje sprawiają, że cele te stają się nieosiągalne? Czasem warto „sobie odpuścić" i dostosować aspiracje do zmieniających się warunków życiowych.
Otyłość i bolesna choroba autoimmunologiczna, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, stają się coraz powszechniejsze. Dlatego uczeni postanowili sprawdzić czy istnieje związek między tymi dolegliwościami. Wydaje się, że w przypadku kobiet taka relacja istnieje, mówią uczeni z Mayo Clinic.
Nie chodzi bynajmniej o drugi lub trzeci pobródek czy pucołowate policzki, od których należy rozpocząć odchudzanie. Bo co zrobić, gdy kolejne próby odchudzania i cudowne diety kończą się klęską, a waga zamiast spadać ciągle wzrasta? Może warto wtedy sprawdzić, co jest przyczyną takiego stanu. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że za problemy z kilogramami odpowiada nasza psychika.
Właśnie rozpoczęła się realizacja nowego i innowacyjnego projektu, finansowanego ze środków unijnych, dążącego do opracowania i przetestowania nowych produktów żywnościowych, które szybciej zapewnią poczucie sytości. Bardziej syta żywność może pomóc w poskromieniu apetytu, kontrolowaniu wagi i zwalczaniu otyłości, a projekt SATIN (Innowacja w sytości) ma zgromadzić ekspertów z sektora akademickiego i przemysłowego specjalizujących się w pobieraniu energii i kontrolowaniu wagi.
Najbardziej aktywnych konsumentów, tzw. prosumentów charakteryzuje przekonanie, iż wiele aspektów zdrowia jest uzależnionych od naszego stylu życia, a także troska o zdrowie wynikająca z poczucia odpowiedzialności względem rodziny i społeczeństwa. Sporo z nas uważa, że może mieć kontrolę nad różnymi zaburzeniami zdrowia, jednak poczucie to zależy od rodzaju i specyfiki konkretnej choroby - wynika z raportu „Ja i moje ciało. Zdrowie i dobre samopoczucie w dzisiejszych czasach".
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.