Liczba wyników: 5541
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Odpowiedni sen jest kluczowy dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i odwrotnie - stwierdzono, że zdrowy tryb życia poprawia jakość odpoczynku. Dzieje się tak przynajmniej w przypadku kobiet.
Szczepienie przeciwko COVID-19 wiąże się z mniejszą liczbą zawałów serca, udarów i innych problemów sercowo-naczyniowych wśród osób zakażonych SARS-CoV -2, wirusem wywołującym COVID-19.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Globalnie sprawdzono, w jaki sposób równość płci może mieć związek ze średnią długością życia. Okazało się, że równość przekłada się na to, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni żyją dłużej.
Owdowiałe starsze osoby mogą zmniejszyć samotność poświęcając na wolontariat 100 godzin rocznie, czyli około dwóch godzin tygodniowo.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.