Liczba wyników: 2255
Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.
Troska o zdrowie oraz systematyczne wykonywanie badań profilaktycznych powinny być naturalnym nawykiem. Przykładem mogą być zawodowi sportowcy, którzy mimo młodego wieku, regularnie sprawdzają stan swojego zdrowia. Jest ono bowiem jednym z filarów rozwoju ich kariery – aby odnosić sukcesy potrzebna jest przecież dobra kondycja i wydolność organizmu. O tym, jak szybkie badania krwi mogą dać kontrolny obraz stanu zdrowia i zasygnalizować ewentualne zmiany w organizmie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?
Upadek to jedno z powszechnych zagrożeń dla ludzi w sędziwym wieku. Mniejsza tkanka mięśniowa i słabsze kości ułatwiają utratę równowagi, co z kolei może się wiązać z różnymi, także bardzo poważnymi urazami. Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka upadku są ćwiczenia, mówią lekarze.
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej, a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.
Jeśli jesteś „nocnym markiem" i lubisz późno chodzić spać, twój rytm dobowy jest większym zagrożeniem dla zdrowia niż ten cechujący „ranne ptaszki". Ludzie, którzy przesiadują po nocach, są bardziej zagrożeni wcześniejszą śmiercią.
Choroby przyzębia w skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty zęba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami